Tgrt Haber

Atasözleri ile Girişimcilik

9 Mayıs 2024 09:14 | Güncelleme :9 Mayıs 2024 09:15

Girişimcilik, çeşitli aşamaları ve zorlukları olan karmaşık bir süreç. Atasözleri, bu yolculuğun farklı aşamalarını açıklamak ve ilham vermek için zaman zaman imdadıma yetişiyor. Sanırım 300'den fazla kez sahne aldığım süreçte bir çok kez atasözlerinden faydalandım. Türk atasözleri doğal olarak daha fazla aklımdaydı. Büyüklerimizden yada okuduklarımızdan, sıklıkla ise deneyimlerimizden öğrendiğim bazı atasözleri ile girişimcilik yolculuğuna bakış atmak istiyorum.

"Eldeki buzağıdan öküz olmaz" bu atasözü genelde elimizdeki, yanımızdaki değerli şeylerin, insanların değerini bilmemekle ilgili mesajlar veriyor. Aileniz, arkadaşlarınız sizin bir başarı ile tescil edilmiş bir hayatınız olana ve görünene kadar size gerekli ilgiyi göstermiyor ne yazık ki! Çok elinizin altındaki insanların başarı göstermesini neden beklemiyoruz yada neden onlara gereken önemi vermek yerine başkalarını daha başarılı buluyoruz bilemiyorum. Umarım bu durum değişir ve yabancı hayranlığının en çok yaşandığı topraklarda değişime yol açarız.

"Kervan yolda düzülür" atasözü bana ilk bakışta biraz MVP hatırlatıyor fakat bir girişim yapılacaksa plansız olması da beklenemez. Ancak bir şekilde yola çıkmak gerekliliği, ya da mükemmel ürün ortaya çıkmadan da işe başlanabileceği gibi yorumlamak daha çok işime geliyor. Gerçekten her şey mükemmel olmalı dürtüsü fazlasıyla zaman kaybettiriyor olmasının yanında hedef kitlenizin ihtiyaçlarını anlamadan analiz etmeden pazara hazırlık yaptığınız anlamına da gelebilir. Fazlasıyla karmaşık hale gelmeden ana ürünün oluşması ve pazarda denenmesi hem size hız kazandırır hem de gereksiz ayrıntıları elemenize de yardımcı olacaktır.

"Bir elin nesi var, iki elin sesi var." Bu atasözünü duyar duymaz tabi ki hepimizin aklına ekip geliyor zira ne kadar önemli olduğunu anlamak için kahin olmaya gerek yok. İşini büyütme aşamasında doğru ortaklar ve çalışanlar bulmak, sadece bizim için değil aynı zamanda yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Takım çalışması ve iyi bir iş ortaklığı, başarıya ulaşmada daima büyük rol oynar. Bunları unutmamak ve biraz da paylaşımcı olarak bu konuda oldukça iyi sonuçlar almanız çok da zor değil.

"Taşıma suyla değirmen dönmez." Sürdürülebilirlik, her girişimcinin üzerinde durması gereken bir konu ve bu atasözü sanırım bu başlığa cuk oturuyor. Kısa vadeli çözümler yerine, uzun vadeli ve kendini yenileyebilen kaynaklar ve stratejiler geliştirmek girişimcilik dünyasının olmazsa olmazlarındandır. Sıklıkla sürdürülebilirlik konusu gündeme gelir ve en önemli madde olarak girişimcilikte ve hatta sosyal sorumluluk projelerinde de önemini korur.

"Ne ekersen onu biçersin." Girişimcinin yaptığı her iyi yada kötü hamle yatırımdır. Emek ve kaynaklar sonunda kendi kalitesini ve miktarını belirler. Kaliteli işler ve etik iş anlayışı, uzun vadede olumlu sonuçlar getirir. Aynı iyilik yapmak gibi; İyilik mükafatını mutlaka alır sadece bazen bu zaman biraz uzayabiliyor.

"İşleyen demir ışıldar." Bir girişimci olarak aktif ve sürekli çalışmak, becerilerinizi geliştirmenize ve fırsatları değerlendirmenize olanak tanır. Çalışkanlık ve sürekli öğrenme, başarıya giden yolda vazgeçilmezdir. Bazı atasözleri gerçekten hiç açıklamaya bile gerek bırakmıyor.

"Bir musibet bin nasihatten iyidir." Sanırım en sevdiğim kısım burası. Girişimcilik yolculuğunda karşılaşılan zorluklar ve başarısızlıklar, önemli dersler ve tecrübeler sunar. Bu zorluklardan öğrenmek ve adaptasyon sağlamak, girişimcinin ilerlemesi için kritiktir.
Bu atasözleri, girişimcilik yolculuğunun her adımını kavramak ve ilerlemek için pratik ve kültürel bir rehber sunar. Girişimci bu bilgeliklerle donanarak, zorlukların üstesinden gelmeye ve başarıya ulaşmaya daha hazırlıklı olabilir. Her ne kadar bir sürü başarısızlık hikayesi duysak da insan egolu bir varlık ve kendisinin o hataları yapmayacağını düşünür. Taa ki o hatayı yapıp gerçekten başına bir şey gelene kadar. 

Bir İngiliz atasözü; "Her karanlık bulutun arkasında bir gümüş kenar vardır" der.
Girişimcilikte karşılaşılan her zorluk, aslında yeni bir fırsatı da beraberinde getirir. Başlangıç aşamasındaki zorluklar, önemli öğrenme ve büyüme fırsatları sunabilir. Girişimcilik genel olarak fırsatları da iyi değerlendirmek gibi yorumlandığında, zorluklar ve kriz ortamlarında da sabırlı ve akıllı olmayı gerektirir.

"Taşın üstünde bile üç yıl" bu atasözü Japonlara ait. Bizim sabır ve azim konusunu iyi anlatıyor.
Sabır ve dayanıklılık, başarıya giden yolda kritik öneme sahiptir. Girişimciler, başarı için zaman ve sabır gerektiren zorlukları kabul etmelidir. Zaten zaman gibi bir konuda bile sabır gösteremeyen, bu konuda yatırımı olmayan kişinin başarıya ulaşması daima na mümkün görünüyor.

"Bin mil yolculuk, ayakların altından başlar" Büyük hedeflere ulaşmak, küçük ve somut adımlar atarak başlar. Girişimciler, büyük hedeflere ulaşmak için küçük adımlarla başlamalıdır temalı bir Çin atasözü. 

"Kuş yuvasını küçük küçük yapar" Girişimcilerin zamanla ve sabırla kendi işlerini kurmaları gerektiğini hatırlatır. Her küçük adım, büyük bir başarının temelini oluşturur olarak yorumlamak sanırım yanlış olmayacaktır.

Haraka haraka haina baraka :) Bu atasözü Afrika'da söylenmiş ve acele işe bereket gelmez anlamına geliyor.

İnsan ister istemez Acele işe şeytan karışır sözünü hatırlıyor.
İşleri aceleyle yapmak genellikle başarısızlıkla sonuçlanır. Girişimciler, dikkatlice ve özenle ilerlemeli, aceleci davranışlardan kaçınmalıdır uyarısını dikkate almak da gerekebilir.

"Aceleye gelirse, insanları güldürürsün" Acele kararlar ve hızlı harekrtler genellikle hatalı sonuçlar doğurabilir. Girişimcilerin planlı ve ölçülü hareket etmeleri önemlidir. Komik duruma düşme ile ilgili bir travmanın izlerini taşıyan bu atasözü sanırım herkesin korkulu rüyası olsa gerek.

"Erken kalkan kuş solucanı yakalar" Bu atasözünü ilk olarak İngilizce öğretmenimden duymuştum.
Girişimcilerin fırsatları değerlendirme ve başarılı olma şansını artırmak için proaktif ve tetikte olmaları gerektiğini vurgulayan bu cümle hala en sevdiği isim Şukufe olan İngilizce öğretmenimi anmama sebep oluyor.

"Kör ölür, badem gözlü olur" En sevdiklerimden olan bu atasözü ise, iyi bir girişim fikrini dinledikten sonra işe yaramaz, ya da var zaten bundan diyerek reddedip daha sonra başarıya ulaştığını sağdan soldan duyduğunuzda değere binmesini anlatır. Bizim ekosistemi de çok iyi anlatan bu atasözü, başarıya ulaşmış girişimi sonradan sahiplenerek, biz de şöyle destek olmuştuk, zaten biliyorduk diyerek öngörüsüz hallerinizi kapatmaya çalışma çabalarınızı anlatır.

Girişimci olup artık bu yola girdiysen, bir çok şeyi göze almış olmalısın ve zorlanacaksın. Bundan sürekli şikayet etmek, eski konforuna ah çekmek yerine, çalışmalarına hız vermeli, çok araştırmalı, az şikayet etmeli, çok çalışmalısın.

Eee ne demişler "Hamama giren terler"

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.